Huwelijkse voorwaarden
Vóór 2018 bepaalde de Nederlandse wet dat als u ging trouwen en van tevoren niets regelde, u in gemeenschap van goederen trouwde. In januari van dat jaar ging de Wet Beperkte Gemeenschap van goederen in. Met het ingaan van deze wet trouwt u niet meer in gemeenschap van goederen, maar is er sprake van een ‘beperkte gemeenschap van goederen’.
Wat houdt dit in?
- Alle persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
- Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor én tijdens uw huwelijk zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker of erflater iets anders bepaalde bij de schenking of in het testament.
- Alle bezittingen en schulden die voor het huwelijk van u samen zijn, vallen in de beperkte gemeenschap van goederen.
- Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds belangrijk dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
- Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner allebei de helft van de gemeenschappelijke bezittingen én schulden.
Bescherm uw bezit met huwelijkse voorwaarden
Met huwelijkse voorwaarden bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die tijdens uw huwelijk ontstaan, kunnen zo toch van u blijven, bijvoorbeeld: uw spaargeld of een waardevolle kunstcollectie. Daarnaast kunt u met voorwaarden ervoor zorgen dat uw eigen zaak van u blijft. En houdt u zakelijk en privé gescheiden, zodat uw partner beschermd is tegen eventuele schuldeisers van de onderneming. Mocht u uit elkaar gaan, dan hoeft u de waarde van de onderneming niet geheel te delen. Uw bedrijf kan gewoon doorgaan.
We nemen de tijd
Laat een bericht achter en we nemen contact met u op.