
Als ik wilsonbekwaam ben mogen mijn echtgenoot en kinderen toch voor mij handelen?
“Als ik wilsonbekwaam ben, mogen mijn echtgenoot en kinderen toch voor mij handelen?” Deze vraag krijg ik vaak in mijn praktijk. Veel mensen denken van wel, maar helaas is dat een groot misverstand. Wat gebeurt er eigenlijk als u wilsonbekwaam wordt en niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen?
Gelukkig denken steeds meer mensen hier op tijd over na. Het is namelijk heel belangrijk om dit goed te regelen zolang u nog wilsbekwaam bent. Want op het moment dat u daar niet meer toe in staat bent, kunt u niets meer vastleggen. Maar wat betekent dat voor u en uw naasten?
Wat als u wilsonbekwaam wordt en niets heeft geregeld?
Als u niets heeft geregeld en u wordt wilsonbekwaam, dan moet uw vermogen onder bewind worden gesteld. Dit betekent dat een bewindvoerder, benoemd door de kantonrechter, uw vermogen beheert. Zelfs als u getrouwd bent, mag uw partner niet zomaar financiële zaken voor u regelen. De bewindvoerder heeft voor veel beslissingen toestemming van de rechter nodig en moet jaarlijks rekening en verantwoording afleggen. Dit kan tijdrovend en omslachtig zijn.
Bewindvoering voorkomen? Regel een levenstestament!
Om een bewind te voorkomen, kunt u een levenstestament laten opstellen. Hiermee geeft u een volmacht aan iemand die u vertrouwt, bijvoorbeeld uw echtgenoot of uw kinderen. Zij kunnen uw financiële en medische zaken regelen als u dat zelf niet meer kunt. Zo voorkomt u onnodige bemoeienis van de rechter en blijven beslissingen in handen van uw naasten.
Heeft u niemand in uw omgeving die u volledig vertrouwt? Dan kunt u ons, Notariskantoor Voorhout, of ‘Stichting Notariële Volmacht en Bewind’ benoemen als gevolmachtigde of toezichthouder. Zo weet u zeker dat er altijd notarieel toezicht is.
Wilt u weten wat in uw situatie het beste is? Dan kunt u altijd een afspraak maken met mij op kantoor. Dan kijken we samen vrijblijvend en kosteloos naar uw situatie.